Loading Evenimente
14
iulie

14 Iulie – ziua națională a Franței

14 iulie 2017
  • Acest eveniment a trecut.

Cu ocazia zilei naționale a Franței, Alianța Franceză din Moldova nu va activa vineri, 14 iulie 2017.

De ce Franța ales anume data de14 Iulie ?-

Fără îndoială veți răspunde “luarea Bastiliei”, dar nu este doar acest eveniment.

Cu siguranță, luarea Bastiliei a avut loc la data de 14 iulie 1789. Dar nu cucerirea Bastiliei este sărbătorită în fiecare an în Franța. De fapt, ziua națională a Franței comemorează sărbătoarea Federației care a avut loc la 14 iulie 1790, prima aniversare a luării Bastiliei, la inițiativă lui LA FAYETTE pentru a sărbători reconcilierea gărzilor naționale franceze. Această sărbătoare se dorea a fi un eveniment de reconciliere și unitate a tuturor francezilor.

În 1880, deputatul Benjamin RASPAIL propune adoptarea zilei de 14 iulie drept sărbătoare națională a Republicii Franceze. Aceasta a stârnit discuții în cadrul Senatului, căci aceasta dată este departe de a simboliza unanimitatea. Pentru sărbătoarea națională franceză, se voia un simbol al unității națiunii, nașterii Republicii.

Luarea Bastiliei, la 14 iulie 1789, este unul dintre aceste simboluri. Dar, senatorii au decis că acest eveniment este prea dureros și sângeros, și au ales deci 14 iulie 1790, Sărbătoarea Federației, drept sărbătoare națională.

Dacă oficial 14 iulie în Franța comemorează Sărbătoarea Federației această dată reamintește și luarea Bastiliei, iar pentru majoritatea francezilor, ziua națională comemorează luarea Bastiliei. Întrebați și francezii pe care îi cunoașteți !

Detalii
Data: 14 iulie 2017
Categorie de EvenimentAltele
Organizator
Organizator Alianța Franceză din Moldova
Telefon: +373 22 23 45 10
Email: