În sfârșit în Franța!

În cadrul parteneriatului pe care Alianța Franceză din Moldova l-a încheiat cu asociatia Solidarité Laïque, de mai mulți ani, cincisprezece profesori de franceză (FLE) din Moldova, inclusiv cinci profesori ai claselor bilingve, se află în prezent în Franța pentru a perfecționa competențele pedagogice și pentru a descoperi cultura franceză.În cadrul parteneriatului pe care Alianța Franceză din Moldova l-a încheiat cu asociatia Solidarité Laïque, de mai mulți ani, cincisprezece profesori de franceză (FLE) din Moldova, inclusiv cinci profesori ai claselor bilingve, se află în prezent în Franța pentru a perfecționa competențele pedagogice și pentru a descoperi cultura franceză. Pentru mai mulți profesori, aceasta este prima experiență în Franța.

Profesorii au șansa să fie primiți si gazduiti de omologii francezi, o parte sunt în Bretania și un alt grup sunt în regiunea Bourges.

Criza sanitară nu a permisă anul trecut ca această mobilitate să fie organizată, atât pentru profesorii de franceză din Moldova, cât și pentru profesorii din Franța.

Datorită perserverentei lui Gérard BROUSSAUD și Philippe PAILLARD, a colegilor Corinne GIARDI și Christian OLES, o misiune de profesori francezi a avut loc în Moldova, în nordul țării, în urmă cu câteva săptămâni.

FAMILIARIZAREA CU O NOUA CULTURA DE PREDARE

Contactul cu profesorii nativi este uneori pentru mulți profesori din Moldova singura oportunitate de a practica și perfecționa această limbă, la fel este și o confruntare cu o nouă cultură de predare ce permite dezvoltarea și îmbogățirea abordărilor de predare.

Această misiune a echipei franceze Solidarité LaÏque în Moldova a făcut posibilă identificarea, în coordonare cu Alianța Franceză, a celor 15 profesori moldoveni, selectați pentru motivația și investiția personală în sistemul național de învățământ, dar și în instituțiile claselor bilingve francofone.

Mulți dintre profesori lucrează departe de capitală, în teritorii adesea izolate.

Alianța Franceză din Moldova și Ambasada Franței sustin sejurul în Franța a profesorilor din Moldova.