Profesori din clasele bilingve, în stagiu de formare la CLA din Besançon

Opt profesoare de limbă franceză din instituțiile de învățământ cu clase bilingve din R. Moldova – Nona CHIRIAC și Fedora PRODAN de la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău, Loreta GAFTON de la Liceul „Mihai Eminescu” din Chișinău, Galina BERBEU și Rita PREPELIȚĂ de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni, Irina IURIN și Ana ENACHII de la Liceul „Ion Luca Caragiale” din Orhei și Zinovia IUTEȘ de la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Hâncești – sunt actualmente în Franța, la un stagiu de formare, organizat în perioada 15-26 noiembrie 2021 la Centrul de lingvistică aplicată (CLA) din cadrul Universității Franche-Comté din Besançon.

Formarea profesorilor, o prioritate a partenerilor proiectului „Clase bilingve francofone”

Formarea profesorilor de franceză, în general, și a cadrelor didactice de FLE și de discipline non-lingvistice din clasele bilingve francofone, în special, este o prioritate pentru Ambasada Franței în R. Moldova și Alianța Franceză din Moldova. Acestea, ca și alți parteneri ai proiectului bilingv, îndeosebi Organizația Internațională a Francofoniei și Agenția Universitară a Francofoniei, investesc mijloace semnificative pentru a permite dascălilor să-și mențină nivelul de excelență și să promoveze în continuare limba franceză în țară.

În cadrul procesului de redinamizare a proiectului claselor bilingve, care a demarat recent, a fost lansat un apel la candidaturi pentru burse de mobilitate în Franța. Guvernul francez, prin Campus France și în coordonare cu Ambasada Franței și Alianța Franceză din Moldova, a oferit opt burse de stagiu, care acoperă toate cheltuielile legate de instruire, transport, cazare, asigurare ș.a.

Experimentarea unor demersuri concrete și inovatoare pentru lecțiile de FLE

Formările de iarnă susținute de experții CLA le oferă participanților posibilitatea de a-și îmbogăți domeniile de specialitate și a pune în aplicare practici pedagogice concrete și inovatoare pentru lecțiile de limbă străină.

Acest stagiu le va permite profesorilor din clasele bilingve să întâlnească alți colegi din lumea întreagă, să interacționeze și să-și împărtășească experiențele de predare cu specialiști în didactică și să devină formatori FLE pentru colegii lor din republică.