Concurs: pledoarii pentru profesorii de franceză

Cu ocazia celei de-a treia ediții a Zilei Internaționale a Profesorului de Franceză « Covid-19, și după », care va avea loc pe 25 Noiembrie 2021, Alianța Franceză din Moldova, prin intermediul proiectul claselor bilingve francofone și Campus France Moldova, și cu sprijinu Federației Internaționale a Profesorilor de Franceză (FIPF) și a Ambasadei Franței în Republica Moldova, lansează un concurs de pledoarie aducând elogiu profesorilor de franceză.

CINE POATE PARTICIPA?

Concursul se adresează celor trei categorii de participanți:

 • elevi și studenți, viitori profesori FLE; ;
 • profesori FLE preuniversitari începători;
 • profesori FLE preuniversitari cu experiență
DE CE SĂ PARTICIPAȚI?

Concursul oferă participanților o ocazie unică de a pune în valoare profesorii de franceză, oferind oportunitatea de a împărtăși experiența predării la distanță, oferindu-le în același timp oportunitatea de a-și perfecționa elocvența și abilitățile de comunicare. De asemenea, concursul oferă oportunitatea, în special tinerilor, de a se face cunoscuți în rețeaua profesioniștilor din mediul secundar și/sau universitar și de a construi noi parteneriate în educație.

De asemenea, competiția face posibilă promovarea studiilor în limba franceză în rândul elevilor și studenților, fiind în același timp un excelent exercițiu de mediere pedagogică.

ORGANIZAREA CONCURSULUI

Fiecare participant este invitat să conceapă o pledoarie clară, concisă și convingătoare privitor la importanța meseriei de profesor, insistând asupra rolului său în perioada Covid-19, pledoariile vor fi prezentate în maximum patru minute.

Concursul se va desfășura în mai multe etape:

 • Conceptul și înregistrarea video a pledoariei, în perioada 10-22 Noiembrie 2021. Cele mai bune vor fi selectate pentru prezentare în finala concursului.
 • Trimiterea formularului de înscriere la concurs către Ghenadie RABACOV (pentru profesorii claselelor bilingve) și Alexandre CHAVANNE (pentru viitorii profesori și profesorii din afara claselor bilingve) înainte de 23 Noiembrie 2021, ora 18.00. Pentru partea video se recomandă utilizarea platformelor de transfer (Google Drive, WeTransfer, YouTube). Elevii și studenții ar trebui să coordoneze participarea împreună cu profesorul de franceză.
 • Selecția finaliștilor, se va desfășura în perioada 24-28 Noiembrie 2021: un juriu național va decide câștigătorii concursului, selectându-i pe cei care au susținut cele mai bune pledoarii.
 • Finala competiției, va fi organizată la le 30 Noiembre 2021, în prezențial, cu respectarea tuturor condițiilor sanitare legate de pandemie. În funcție de situația sanitară, modalitățile acestei etape pot fi revazute.
CRITERIILE DE SELECTARE

 • Cunoaștere buna a limbii franceze
 • Respectarea condițiilor (lungimea discursului, tematica)
 • Relevanța și claritatea mesajului
 • Originalitate
CARE VOR FI PREMIILE?

Premiile pentru fiecare categorie, atât pentru participanții din reteaua bilingva cât și pentru cea non-bilingva, vor fi acordate la final: sejururi lingvistice în Franța, tablete, cărți electronice și cărți. Pledoariile câștigătorilor vor fi publicate pe pagina de Facebook și contul de Instagram al Claselor bilingve din Moldova, pe pagina de Facebook Campus France Moldavie și pe cea a Alianței Franceze din Moldova..

PARTENERII EVENIMENTULUI
PARTENERII MEDIA

Fiți în număr cât mai mare pentru a participa, aducând o susținere puternică și o ambiție comună pentru profesorii de limba franceza!

PDistribuie