Noutăți pe rafturile Spațiului Media Tech!

Noutăți pe rafturile Spațiului Media Tech!

Alianța Franceză din Moldova, cu sprijinulAmbasadei Franței în Republica Moldova și al Ministerului Europei și Afacerilor Externe continua politica de achizitie atât pentru Spațiul Media Tech din Chișinău, precum și pentru centrele sale din provincie.

CELE MAI RECENTE CĂRȚI

Printre ultimele achizitii déjà disponibile pe rafturile Spațiului Media Tech Media din Chisinau:

Louis XIV: Roi du monde de Philipp MANSEL (Tradus din engleză de Johan-Frédérik HEL GUEDJ)

Ludovic al XIV-lea a dominat epoca sa. El a extins granițele regatului, a stabilit colonii în America, Africa și India și și-a adus nepotul la tronul Spaniei. Este unul dintre cele mai bogate personalități istorice europene: pentru el lucrează Racine, Lully, Le Brun, Le Nôtre; deschid pentru el Versailles și sateliții săi sunt geloși? Europa l-a învață să vorbească franceza. Peste totLudovic încurajează dansul, vânătoarea, conversația, mai ales cu femeile, a căror putere politică este una dintre temele cele mai originale ale acestei cărți; la fel ca dimensiunea internațională a domniei sale, funcționarea monarhiei și a curții sau tensiunea constantă dintre politica dinastică și politica „națională”, dintre familia regală și stat. Este povestea unui rege al Franței plasat în cadrul său global, într-o logică de decompartimentare a istoriilor naționale, care este relatată aici: politicile sale, familia sa, întreprinderile sale militare, alegerile sale economice, pasiunile sale artistice, gusturile, ambițiile, greșelile și eșecurile sale. Tot ceea ce a făcut timp de peste șaptezeci și doi de ani are loc într-o poveste fascinantă și incredibil de dominanta. Bazându-se pe cele mai recente cercetări, atât franceze, cât și străine, prin reintroducerea acestei figuri distinse, Philip MANSEL oferă un portret al Regelui Soare pe cât de inovator, pe atât de unic.

Istoricul britanic din Franța, Philip MANSEL, este membru al Societății Regale de Istorie, al Societății Regale de Literatură, al Institutului de Cercetări Istorice. În Franța, prezidează Consiliul Științific al Centrului de Cercetare Château de Versailles și este Cavaler al Ordinului Artelor și Litrilor. Este autorul unui Ludovic al XVIII-lea autorizat, precum și al Curții Franței: 1789-1830, Paris Between Empires, 1814-1852 și Dressed to Rule.

La Moldavie à la croisée des mondes de Josette DURRIEU și Florent PARMENTIER – Prefață de Jean-Pierre RAFFARIN

Țară ancorata între Ucraina și România, dar mai ales situată între doi mari vecini – Rusia, fiind sub tutela sa pe timpul Războiului Rece, și Uniunea Europeană cu care a semnat un acord de asociere în 2014 – Moldova este sub multiple influențe legate de istoria sa, cultura, interesele sale economice și strategice. La 27 august 1991, Republica Moldova și-a proclamat independența afișând culorile tricolorului românesc. Aceasta este însoțită de secesiunea teritoriului de-a lungul malului stâng al Nistrului, secesiune pe care conducerea Republicii Moldova nu a reușit să-i pună capăt până astăzi. În ciuda fluctuațiilor din ultimii ani, Republică Moldova este încă aici. De ce ? sau Cum? autorii ofera anumită informație care ar permite cititorilor să-și facă o idee despre problemele din Moldova, probleme care depășesc cadrul național și pun la îndoială identitatea europeană.

Josette DURRIEU, fost senator, a fost timp de mulți ani raportor pentru Moldova în calitate de membru al delegației franceze la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Florent PARMENTIER, Doctor în Științe Politice, predă la Sciences Po.

L’empire de Nistor Polobok: Portrait fêlé d’une Moldavie corrompue de Iulian CIOCAN (Traducere: Florica CIODARU-COURRIOL)

Nistor Polobok, un sexagenar inzestrat, cu barbă din sarma sare și piper, domnește în fruntea primăriei municipiului Chișinău. Își ocupă zilele luând mită de la antreprenori lipsiți de scrupule care desfigurează orașul pe un fundal de muzică populară. Până în ziua în care pe asfalt se formează o breșă ciudată în fața mărețului oraș… În curând, crăpătura înghite tot ce-i stă în cale : case, parcuri și chiar un pensionar rus în veșnică așteptare a naționalității române. Crăpătura se răspândește în capitală, oamenii fără adăpost invadează primăria, iar primarul, la capătul nervilor, ajunge la spital într-o stare îngrijorătoare. Un vis îi dictează să consulte un ghicitor țigan care îl va lansa în căutarea unei misterioase dame de inimă.

Julian CIOCAN este una dintre marile voci românesti din Moldova. Născut în 1968, locuiește și lucrează la Chișinău, unde scrie atât romane, cât și pentru presa politică. Textele sale au fost traduse în engleză, chineză, slovacă, italiană… Primul său roman publicat în franceză, Regatul lui Sacha Kozak, a câștigat premiul juriului la Balkan Book Fair în 2018.

Le Temps des Tempêtes de Nicolas SARKOZY

Din 16 mai 2007, eram singur. Bineînțeles, a existat și poporul francez, dar puterea sa colectivă nu se exprimă în deciziile care trebuie luate zilnic, sau delegarile care trebuie făcute. Am avut o echipă, consilieri, prieteni, vizitatori de seară, dar eram singur în luarea și asumarea deciziei finale. Acesta este primul sentiment care m-a cuprins după ce l-am însoțit pe Jacques CHIRAC la mașina lui și m-am întors la biroul prezidențial, care devenise al meu în următorii cinci ani. Mi-am dorit, am sperat, am visat. Acum eram acolo.

Cum să nu-i dezamăgesc pe toți francezii care tocmai avuseseră încredere în mine? La ce să te aștepți? Am închis ochii. Brusc, gravitatea și, mai ales, singurătatea inerentă a meseriei au căzut asupra mea. A fost mai greu decât mi-am imaginat. Instant, trecutul meu a dispărut de parcă nu ar fi existat niciodată, acum conta doar prezentul și viitorul. Era amețitor, atât de puternic încât în mod ciudat nu a provocat nicio emoție interioară. Eram deopotrivă calm și conștient că mă aflam în pragul unei prăpastii

Cel de al șaselea președinte al celei de-a cincea republici franceze, fost președinte al republicanilor și fost primar al orașului Neuilly-sur-Seine, Nicolas SARKOZY s-a retras din viața politică în 2016. Este autorul mai multor cărți care fac o trecere în revistă a carierei sale politice și a acțiunilor pe care le-a desfășurat.

Dictionnaire amoureux de la diplomatie de Daniel JOUANNEAU

Problemele internaționale sunt de mare interes, mass-media acordă politicii externe locul pe care îl merită, dar opinia publică nu este deseori conștientă de rolul celor care o pun în aplicare: diplomații. Prejudecățile mor greu, întrebările sunt recurente și uneori tentate de ironie. Imaginile se suprapun: cinismul lui Talleyrand, arta de a se eschiva și nespusul, ceașca de ceai a ambasadorului, recepții în reședințe frumoase, pe scurt o lume aparte, trăind între sine, superficial, și mai ales din ce în ce mai puțin utila, întrucât șefii de stat și miniștrii se contactează în mod constant, iar afacerile internaționale au încetat de mult să mai fie apanajul specialiștilor.

Nimic nu este mai fals. Diplomația este o adevărată meserie, o profesie pentru profesioniști, o profesie de acțiune, desfășurată de către bărbați și femei mândri să servească Statul, pasionați și dedicați. Misiunile lor sunt multiple.

Prin marile figuri care au marcat istoria politicii externe – nu doar cea franceză – și printr-o prezentare a locurilor și mijloacelor diplomației de astăzi, această carte prezintă diferitele fațete ale acestei frumoase meserii.

Născut la Vendôme în 1946, Daniel JOUANNEAU fost student al Institutului de Studii Politice din Paris și al Școlii Naționale de Administrație.

Diplomat, fost atașat de presa la Cairo, consul general la Salisbury, ulterior însărcinat cu afaceri în Zimbabwe, șef al misiunii de cooperare în Guineea, consul general în Quebec, ambasador în Mozambic, Liban, Canada și Pakistan. La Paris, a urmărit afacerile europene timp de zece ani. Numit șef de Protocol de François MITTERRAND, confirmat în funcțiile sale de Jacques CHIRAC. A condus Inspectoratul General pentru Afaceri Externe.

La sfârşitul carierei sale diplomatice (1970-2011), Daniel JOUANNEAU a fost numit consilier principal în serviciu extraordinar la Curtea de Conturi.

À l’aube de la 6e extinction: Comment habiter la Terre de Bruno DAVID

Iulie 2019: sunt 42,6 °C în Parcul Montsouris din Paris, în Languedoc înregistrăm 46 °C la umbră. Este luna lui cuptor. Câteva luni mai târziu, furtunile de foc au devastat Australia și am fost emoționați să vedem flora și fauna devorate de flăcări. Această lună celebră iulie 2019, va marca cea mai înalta înregistrare pe pământ de când există înregistrările meteorologice. Încălzirea globală nu mai este o ipoteză, este un fapt care poate fi verificat de toți: gheața arctică și-a pierdut 96% din suprafață în 35 de ani, permafrostul, această bandă de îngheț care înconjoară nordul îndepărtat, se retrage și în fiecare an nivelul oceanelor crește.

Clima și efectele sale dramatice sunt doar fața cea mai vizibilă al unei dezastru mult mai mare care afectează viața propriu-zis. Pe parcursul lungii sale existențe, planeta noastră a trecut prin mai multe crize majore, care, de fiecare dată, au transformat profund viața și au dus la dispariția multor specii. Imaginea lui Epinal care ilustrează un dinozaur care se uită cu ochi îngrijorați la un meteor ce se prăbușește în pământ și provoacă dispariția lui bruscă este un mit. Crizele de biodiversitate avansează în tăcere. În ultimii treizeci de ani, un sfert din păsările Europei au dispărut și totuși nu am mers pe cadavre de păsări de-a lungul drumurilor și potecilor. Astăzi, totul sugerează că ne aflăm în pragul celei de-a șasea extincție care se apropie cu o viteză fulgerătoare: se estimează că de la 500.000 până la un milion de specii sunt în declin și că în câteva decenii ar putea să dispară. Omul și consumul să, în creștere continuă, de spațiu și energie este cauza principală. Dacă nu se face nimic, va avea loc această nouă criză majoră a biodiversităţii, iar omenirea, a cărei supravieţuire şi prosperitate depind de echilibrul ecosistemelor, ar putea dispărea şi ea, potrivit autorului.

Mai mult decât un strigăt de alarmă, „În zorii celei de-a 6-a extincții” este o pledoarie pentru toți și un ghid practic, la înălțimea omului, pentru a evita naufragiul, punând bazele unei etici fără moralism sau culpabilitate. Este prea târziu sau putem evita ce este mai rău? Răspunsul este în mâinile noastre.

Președinte al Muzeului Național de Istorie Naturală, Bruno DAVID a fost cercetător la CNRS și director al unității de Biogeoștiințe. Paleontolog și biolog, din septembrie 2020 scrie zilnic o rubrică despre Cultura Franței, Lumea vie. Publicată la editura Grasset, A Dawn of the 6th extinction in 2021, a fost un succes în presă și librării.

La grande épreuve d’Étienne de MONTETY – Premiul Mare al Academiei franceze 2020

Un cuplu fără istorie, Laure și François Berteau. Fiul lor adoptiv, David, un adolescent jucăuș care se întreabă despre originile sale. Părintele Georges Tellier, un preot care se agață de credința sa, într-o Biserică care se ofilește. Frédéric Nguyen, un polițist hotărât să acționeze și să tacă, pentru a-și păstra intimitatea. Hicham, pe care gustul pentru risc și expoziție ajunge să-l ducă la închisoare. Remarci dureroase, întâlniri proaste. O invadare progresivă a islamismului și o furie din ce în ce mai radicală.

Totul se precipită. Tragedia atrage ca un magnet exploziv, spre această bisericuță dintr-un sat din sud-vestul Franței, oameni, pe care nimic nu i-a predestinat să-i întâlnească.

Subiectul Marei Încercări ne privește pe toți. Violența poate apărea după colț, așa cum a fost cazul părintelui Hamel, care a fost ucis în biserica sa din Saint-Etienne du Rouvray. Etienne de MONTETY, ca romancier, este liber inspirat de ea. Pentru că ceea ce doar un roman ne poate face să înțelegem, prin respirația, ecourile și accelerația sa irezistibilă, este dimensiunea inevitabilă a unor astfel de evenimente. Curajul, prudența, frica, iubirea sau nedumerirea, nimic nu poate opri o religie care a înnebunit.

Etienne de MONTETY gesionează Le Figaro literar. Este autorul mai multor romane, printre care La route du salut (2009, Premiul celor doi Magots) și L’amant noir (2013, Prix Jean Freustié).

VREAU SĂ ÎMPRUMUT. CUM SE FACE ?

Pentru a împrumuta una dintre aceste cărți sau alte documente disponibile la mediatecă, este foarte simplu dacă sunteți deja abonat:

  • Trimiteți prin e-mail titlul/rile documentelor care vă interesează sau cel al selecției dvs. de cărți, reviste, CD-uri sau alte DVD-uri disponibile pe catalogul nostru online către Silvia UNCU
  • Bibliotecarul nostru vă va pregăti comanda și vă va anunța atunci când este gata, va stabili o întâlnire cu dvs. pentru a veni să o recuperați
  • Vă veți ridica comanda la Espace Médias Tech din Chișinău în conformitate cu regulile sanitare, și anume purtând o mască, mănuși și respectând distanța fizică.

Alianța Franceză din Moldova se angajează să respecte instrucțiunile sanitare stricte. Toate cărțile returnate sau împrumutate sunt supuse regulilor de dezinfecție și carantină pentru siguranță. Prin urmare, este posibil ca unele dintre aceste titluri să nu fie disponibile imediat pentru a lua în considerare aceste reguli sanitare. Vă rugăm să aveți răbdare. Preferăm să realizăm mai mult decât este suficient pentru siguranța dumneavoastră.