Final magnific pentru Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră

Festivalul Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră s-a încheiat la Sala de Orgă din Chișinău. Ultima seară a oferit un spectacol muzical de exceptie unui public cucerit.

Conduși de dirijorul francez, Nicolas KRAUZE, care descoperea Moldova, muzicienii Orchestrei Naționale de Cameră, soliştii Diana Maria PETRACHE din Romania și Laure FAVRE-KAHN din Franta, au interpretat lucrări de Camille SAINT-SAËNS (Dans macabru), de Ludwig VAN BEETHOVEN (Concertul nr. 2 în si bemol major și concertul nr. 3 în do minor), precum si Suita nr. 1 din opera Carmen a compozitorului francez Georges BIZET.

Această ediție din 2021 a Nopților Pianistice din Moldova – Marea Neagră, dedicată împlinirii a 250 de ani de la nașterea lui Ludwig VAN BEETHOVEN, a fost excepțională din multe puncte de vedere: prin numărul de concerte oferite (7 în total dintre care unul la Cahul și unul la Tiraspol), prin numărul artiştilor invitaţi, dirijori şi solişti, (19) precum şi muzicienii Orchestrei Naţionale de Cameră din Chişinău, Orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale, Orchestrei Simfonice din Tiraspol şi coriştilor Corului Naţional de Cameră din Chişinău, prin numărul de spectatori, prezenti atat în sălile de concert cât si cei care au putut asista la transmisiunile concertelor online, dar si prin mobilizarea logistica timp de mai bine de o lună pentru ca concertele să se desfășoare perfect într-un context sanitar încă incert.

Alianta Franceza din Moldova dorește să mulțumească tuturor celor care au contribuit la succesul acestui mare eveniment – tehnicieni, hotelieri, fotografi, șoferi etc. – precum și partenerilor săi: Ambasadei Franței în Republica Moldova și Ministerului Francez al Europei și Afacerilor Externe, TV5MONDE, Orange Moldova, Le Bridge si înghetata Sandra, precum și Filarmonica Națională din Chișinău, Sala de Orgă din Chișinău, Palatul Republicii Tiraspol, Palatul Culturii din Cahul, Primaria Cahul și Privesc.eu.

Aceasta editie deosebita avea deasemenea ca scop, după anularea ediției 2020 a Festivalului, de a exprima un sprijin puternic pentru lumea Culturii, puternic lovită de consecințele crizei sanitare.

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului, care va coincide și cu aniversarea de 30 de ani a Aliantei Franceze din Moldova, ar trebui să revină la calendarul obișnuit, în lunile iunie și iulie 2022.

Între timp, revedeți această ultimă seară a celei de-a XIX-a ediții a Festivalului pe Privesc.eu!