Teatru pentru prevenirea pedocriminalitatii

„Corp de copil” este un text de teatru documentar moldovenesc, care vorbeste despre abuzurile sexuale asupra minorilor, pedocriminalitate, grooming și turism sexual pe internet.

Creat de Luminita TACU și Mihai FUSU în 2017 la Chișinău, textul a fost construit din interviuri cu anchetatori, procurori, avocați, judecători, psihologi, profesori, părinți, traficanți, agresori și foste victime.

Acesta desfășoară cu finețe și precizie mecanismele de racolare și manipulare, și are ca scop informarea, alertarea și prevenirea acestui fenomen. Seducerea și recrutarea copiilor prin intermediul rețelelor sociale în scopul exploatării sexuale a devenit un flagel al societății moderne, afectând nu numai Moldova, ci și alte țări, inclusiv Franța.

FRUCTUL UNEI FRUMOASE COLABORARI FRANCO-MOLDAVE

Traducerea și adaptarea sa în limba franceză sunt rodul unei frumoase colaborări, inițiate în urmă cu câteva luni, cu sprijinul Alianței Franceze din Moldova și a Ambasadei Franței, între Mihai FUSU, Directorul Centrului de Artă Coliseum din Chișinău, autor, regizor și actor, și Manon GUILLEMIN, actriță (Compania 5h38).

„CORP DE COPIL” PREZENTAT ÎN FRANȚA

Aceste schimburi, inițiate în Moldova, s-au prelungit în timpul vizitei în Franța, în perioada 12-21 iunie, a Dlui Mihai FUSU, la invitația Companiei 5:38.

Această deplasare, care a fost organizată cu sprijinul Alianței Franceze de Moldova și a Ambasadei Franței, a fost o oportunitate de a promova acest text în cadrul mai multor întâlniri.

Mai întâi la Festivalul de arta a cuvintelor Chahuts cu o lectură oferită de Cie 5:38 la Capela CROUS, urmată de un schimb de opinii cu asociațiile bordeleze Stop aux Violences Sexuelles 33 și Colosses aux pieds d’Argiles în jurul întrebarii: Cum se previne violența sexuală împotriva copiilor?

Această primă seară a fost urmată de o altă seară de lectură și discuții în jurul teatrului documentar orchestrata de Nelly VRANCEANU, Arnaud GALY și Jean-Noël CUÉNOD la Maison du Goupillou și Beaurecueil-Forge de la poèsie la Château de Beaurecueil.

În cele din urmă, Mihai FUSU și Manon GUILLEMIN au participat, de asemenea, la două ateliere organizate în parteneriat cu Asociația STP (Paris) din Vaily sur Aisne în beneficiul formatorilor din cadrul diferitor companii.

Alianta Franceza din Moldova aduce sincere mulțumiri lui Mihai FUSU și Manon GUILLEMIN pentru organizarea foarte bună a acestor întâlniri și participarea, de câțiva ani deja, la consolidarea cooperării culturale între Franța și Moldova.

Credite foto: Arnaud GALY / Corina AIRINEI