Noul atelier Mască și Teatru Documentar

La invitația Alianței Franceze din Moldova și cu sprijinul Ambasadei Franței în Moldova, Manon GUILLEMIN, pedagog și actriță franceză și Mihai FUSU, pedagog moldovean au desfășurat, în perioada 13-27 februarie 2021, un atelier „Mască și Teatru Documentar” la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău, cu studenții anului II (clasa lui Gheorghe PETRARU) și anul III (clasa lui Mihai FUSU) din cadrul Departamentului de Arte Teatrale.

Prima parte a atelierului a fost dedicată explorării și descoperirii teatrului de gest și imagine și a jocului de măști: masca neutră, masca personajului și masca commedia dell Arte.

La cea de-a doua parte a atelierului, fiecare student-comediant și-a imaginat și a confecționat propria sa de mască contemporană de caracter. Au fost însoțiți în această creație de talentatele Elena FRUNZE și Olga ROSCA de la Secțiunea Ceramică și Sculptură de la AMTAP și de Mariana GOLOVCA, profesoară de machiaj.

Textele și personajele prezentate sunt „din realitate”.

Monologurile au fost create cu tehnica textuală a Teatrului Documentar.

Lucrarea elevilor-comedianți consista să se detașeze de ei însiși pentru a crea un personaj de ficțiune.

Este o metodologie nouă de studiere a măștii, dezvoltată în ultimii trei ani de Manon GUILLEMIN și Mihai FUSU, cu sprijinul Alianței Franceze din Moldova.

O prezentare publică a atelierului a fost organizată vineri, 26 februarie.