Alianța Franceză: echipa se reînnoiește și se consolidează

Alianța Franceză: echipa se reînnoiește și se consolidează

Odată cu apropierea noului an școlar, echipa Alianței Franceze din Moldova a crescut și a fost reînnoită. Pe lângă noii profesori pe care îi veți întâlni începând cu luna septembrie, cinci noi colaboratori au fost primiți la biroul de cursuri și la departamentul lingvistic.

Campus France și departamentul pentru cooperarea lingvistică și promovarea limbii franceze primeste astfel patru tineri francezi ce îi vor înlocui pe Giovanni CAVALLARO, care pe parcursul ultimilor  doi ani a fost responsabil pentru  studiile superioare în Franța și cooperarea lingvistica, precum și pe Coline CHARVIN și pe Alison AUTHIER care și-au încheiat Serviciul Civic în clasele bilingve de limba franceză din Moldova. 

NOUA FAȚĂ A CAMPUS FRANCE ȘI A COOPERARII LINGVISTICE ÎN MOLDOVA

Giovanni CAVALLARO va integra curând Ministerul Europei și al Afacerilor Externe al Republicii Franceze. El este înlocuit de către Alexandre CHAVANNE, care preia funcțiile de corespondent Campus France și de responsabil pentru proiecte lingvistice.

Alexandre CHAVANNE deține diplomele de  Master 1 și  Master 2 în Geopolitică, specializat în spații post-sovietice, obținut la Institutul Francez de geopolitică al Universitatii Paris VIII. De asemenea, deține o diplomă de licență în relații internaționale, limbă rusă și civilizație de la INALCO la Paris.

Alexandre vorbește franceza, rusa și engleza. Posedă la fel și notiuni de spaniola.

El cunoaște deja Europa Centrală și de Est, precum si Asia Centrală, avand la activ mai multe sejururi în România, Kazahstan, Mordovia și Tartarstan (Federația Rusă).

Alexandre  este  familiarizat cu problemele de cooperare lingvistică și FLE, realizand anterior stagii și intervenții lingvistice în cadrul unui Institut francez și a unei Alianțe Franceze.

Acesta va avea ca misiune promovarea învățământului superior din Franța, primirea si orientarea tinerilor care intenționează să meargă la studii în Franța. Va fi interlocutorul profesorilor de franceză în Moldova și va urma în special proiectul claselor bilingve din Moldova, o prioritate pentru cooperarea lingvistică franceză din țară.

TREI NOI ANIMATORI LINGVISTICI IN CLASELE BILINGVE

Experiența inițiată în anul 2018/2019 de a primi tineri francezi în instituțiile bilingve din Moldova pentru a sprijini profesorii acestor institutii și a stimula prezența  limbii franceze prin implementarea activităților de animație și sprijin academic pentru elevi, s-a dovedit fructuoasa. Astfel, cu acordul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Moldova, Ambasada Franței și Alianța Franceză au dorit să continue acest proiect.

In aceasta ordine de idei, trei tineri francezi – în loc de doi anul trecut –  vor interveni în clasele bilingve de limbă franceză din Moldova începând cu noul an școlar.

Ei vor fi stabiliți la Chișinău, Bălți și deasemenea la Cahul.

Vor interveni în institutiile bilingve din nordul, centrul și sudul țării, dar și în anexele Alianței Franceze și în scolile unde se predă limba franceză.

Chloé MARTINEAU are 23 de ani și este titulara unui Master 2 în limbi străine Engleză – Rusă, urmând Relații interculturale și Cooperare internațională, opțiunea Francofonie. Are un interes aparte pentru limbile și culturile din Europa de Est, pentru predare, evenimente și pentru gestionarea proiectelor culturale.

Adrien LANNIER a urmat un Master în Dinamică politică și mutatii sociale, optiunea religie, politică și societate la Institutul de Studii Politice din Aix-en-Provence, înainte de a veni să lucreze în Moldova. Este titular al unei  licențe în Istorie obținută la Paris V dar si a unui Hypokhâgne și Khâgne, specializarea istorie și geografie. Are experiență în animarea activitatilor cu copiii,  deținând si un Brevet de Animator (BAFA). 

Envel CHUITON este absolventul unui Masterat în domeniul editurii, obținut anul trecut la Universitatea din Bretania Sub la Lorient. Pasionat de muzica țărilor din Europa Centrală și de Est, deține și un Brevet de animator, având un interes aparte pentru promovarea francofoniei, pentru istorie și arte, dar în special pentru cinematografie.

Toți trei au sosit în Moldova acum câteva zile. Foarte motivați, acestia se vor întâlni pentru început, însotiti de Alexandre CHAVANNE, cu responsabilii claselor bilingve și cu profesorii de franceza, înainte de a se alătura institutiilor de afectare începand cu luna septembrie.

BIROUL DE CURSURI SE PREGĂTEȘTE PENTRU NOUL AN ȘCOLAR

Echipa Biroului de cursuri se pregătește deasemenea pentru începutul noului an școlar din septembrie, recrutând, de la începutul lunii august, o nouă colegă care va fi succesoarea Irinei IERSOV.

Originară din Corjeuti, Alina MAFTIOI a studiat limba și literatura engleză și franceză la Universitatea de Stat din Moldova și intenționează să devină profesor în viitor. Obișnuită cu numeroase competiții și evenimente francofone din Moldova, ea s-a distins în special în cadrul Concursului național de cântece franceze, „Chantons Amis”, la olimpiadele de limba franceză, dar și la numeroase concursuri de gramatică sau de fonetică. Posedă perfect limba română, rusă, franceză și engleză.

Ea va asista  biroul de cursuri care se pregătește, începând cu 17 august, să lanseze înscrierile pentru sesiunile care vor începe în septembrie. Vom reveni în scurt timp cu mai multe detalii despre procedura de înscrieri, care vor avea loc în contextul crize sanitare, la care Alianța Franceză a reușit să se adapteze deja începand luna martie.

Între timp, dorim “bine ati venit” si mult succes lui  Alexandre, Chloé, Adrien, Envel și Alina în exercitarea noilor funcții!