Realitatea virtuală, realitatea augmentată și artele alternative

Centrul de proiecte culturale AZART, a organizat, de la 10 la 12 iulie, cu sprijinul Alianței Franceze din Moldava, Ambasada Franței, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Darwin și Artcor, un atelier virtual „Hands-on creative 360 filmaking.

PROMOVAREA ARTEI ALTERNATIVE ȘI A NOILOR TEHNOLOGII

Acest proiect, care face parte din promovarea noilor arte alternative, folosind noile tehnologii precum realitatea virtuală și realitatea augmentată, a permis la zeci de artiști din domeniul performanței artistice, al cinematografiei și al conținutului multimedia din țară să se familiarizeze cu realizarea de spectacole și filme în tehnologia5 360. Au fost ghidați în acumularea competențelor XR, timp de 3 zile, de către trei formatori internaționali, Aoi NAKAMURA (Japonia), Esteban LECOCQ (Franța) și James Robert BROWN (Regatul Unit), de la compania AΦE.

Participanții au putut să schițeze concepte și storyboard-uri, să meargă pe platourile de filmare, să se confrunte cu dificultăți tehnice, să lipească imagini, să editeze videoclipuri, să exporte conținuturi.

Experiența virtuală este revelatoare. Este o tehnologie care oferă posibilități de exprimare care nu au fost încă explorate în Moldova.

Atelierul a fost primit în unanimitate și a fost apreciat de participanți și formatori.

Aoi NAKAMURA :  “Thank you for supporting this wonderful workshop opportunity!
We had artists from mix background (film, fine art and theatre) which made the process very unique and creative! We received great feedback from participants that they had a new way of exploring their practice and learned new skills which we are very pleased of.”