Formare: teatru în clasele de Franceză Limbă Străină (FLE)

Formare: teatru în clasele de Franceză Limbă Străină (FLE)

Ambasada Franței în Republica Moldova și Alianța Franceză din Moldova desfășoară numeroase activități de formare pentru profesorii de limba franceză din țară.

Cea mai recentă formare a avut loc pe data de 19 și 20 Ianuarie, unde au fost prezenți aproximativ douăzeci de profesori de limba franceză și s-au reîntâlnit cu Jan NOWAK.

Jan NOWAK, profesor de limba franceză de origine poloneză, este fondatorul organizației internaționale Drameducation – Centrul Internațional de Teatru Francofon din Polonia.

Ulterior, a fondat proiectul 10 DIN 10 – Piese francofone pentru a juca și a citi, prezent în peste 40 de țări, ce oferă profesorilor de limbi străine să dobândească abilități de predare a limbii franceze prin practici teatrale.

Jan NOWAK este deja cunoscut în Republica Moldova, unde a asigurat mai multe formări pe același subiect

O FORMARE CARE A REUNIT PROFESORII DE LIMBA FRANCEZĂ

Formarea care a fost organizată la Chișinău a reunit profesorii de limba franceză din diverse instituții (precum licee bilingve și non-bilingve, de la Alianța Franceză, din Universități etc.) și din diferite orașe (Bălți, Cahul, Călărași, Chișinău, Nisporeni, Orhei, Soroca și Telenești) .

Formarea a fost susținută de către Alianța Franceză din Moldova și de Ambasada Franței din Moldova, cu scopul de a contribui la eficientizarea predării limbii franceze prin introducerea metodelor teatrale ludice (expresie verbală și corporală, comunicare, interacțiune și creativitate …)

Cele două zile de instruire au fost organizate astfel încât profesorii să poată aprecia un ansamblu de practici teatrale. Cu toții au avut ocazia să lucreze asupra expresiilor corporale, al managementul spațial, dar și la importanța vocii (vocalizare, articulare, respirație, exerciții de pronunție …). În cele din urmă, profesorii au reușit să pună în evidență cunoștințele dobândite pe parcursul formării, beneficiind de exerciții practice de citire cu voce tare, dar și de situații de organizare și comunicare.

Această instruire, atât practică, cât și teoretică, a fost apreciată de profesori iar la finele formării au fost acordate diplome de participare. Acest lucru le-a permis să obțină un instrument de lucru adaptabil pentru toate categoriile de vârstă ale elevilor și pentru toate nivelele de învățare ale limbii franceze (de la nivelul A1 până la nivelul C1).

Alianța Franceză din Moldova și Ambasada Franței vin cu mulțumiri către Jan NOWAK, dar și către toți profesorii de limba franceză ce investesc zilnic în promovarea limbii franceze în Republica Moldova.