Reformă în ciclu I de studii la medicină în Franța

Reformă în ciclu I de studii la medicină în Franța

La un an după ce a fost anunțată, reforma ce vizează studiile de medicină în Franța va intra în vigoare în anul 2020/2021.

Articolele oficiale privind desființarea Primului An Comun pentru Studii de Medicină (PACES) și noile metode de acces la studiile de medicină au fost déjà publicate.

DIVERSIFICAREA CĂILOR DE ACCES LA SECTOARELE MEDICINEI

Această reformă are ca scop să diversifice căile de acces către sectoarele din medicină, punând capăt la PACES și numărului limitat de studenți, ambele reprezentând un sistem de admitere bazat pe o selecție drastică, excluzând mulți candidați promotori, reforma dată răspunde la așteptările studenților, al persoanelor care necesită îngrijire și al societății în general.

Cu toate acestea, studiile de medicină în Franța vor rămâne selective și se vor baza pe:

 • Notele obținute pe parcursul cursului de formare, relevante pentru evaluarea competențelor necesare pentru a reuși în medicină
 • Probele complementare, orale sau scrise, care vor permite aprecierea altor competențe la fel de necesare

Transformarea studiilor de medicină vizează astfel o instruire mai bună, o orientare mai bună și o mai bună integrare a viitorilor profesioniști din domeniul sănătății.

Transformările efectuate au patru obiective:

 • de a îmbunătăți orientarea și reușita studenților,
 • de a adapta competențele profesioniștilor din domeniul sănătății la nevoile sistemului de sănătate pentru a sprijini transformarea sa,
 • de a reduce sectoarele de sănătate și de a permite periodic pregătiri comune;
 • de a îmbunătăți calitatea vieții și bunăstarea studenților în domeniul sănătății.

Până în prezent, admiterea la studiile de medicină (obstretrică, stomatologie, farmacie) se fac inclusiv prin PACES.

La începutul anului 2020, toate universitățile franceze vor implimenta noi metode de acces la studiile de medicină după primul, al doilea și al treilea an de studii superioare. Fiecare student va putea prezenta candidatura sa de două ori.

CURSURI MULTIPLE ȘI DESFIINȚAREA NUMERUS CLAUSUS (NUMĂRULUI LIMITAT DE STUDENȚI) 

Elevii de liceu vor putea alege între mai multe cursuri, incluse în licență: licență cu opțiunea „acces la sănătate” (L.AS) sau un curs specific „acces la sănătate”, cu opțiunea unei alte discipline (PASS).

În unele universități va fi posibil aplicarea candidaturii la studii de medicină începând cu alte cursuri de sănătate (cum ar fi Institutul de formare asistență medicală, IFSI).

Concursul bazat exclusiv pe QCMS dispare. Studenții vor fi selectați în baza rezultatelor lor din cadrul cursurilor L.AS sau PASS și, alți candidați vor fi selectați în baza testelor complementare, inclusiv al testelor orale.

Numerus clausus, fixat anterior la nivel național, va fi desființat, iar universitățile vor putea, împreună cu Agențiile Regionale de Sănătate și pentru îngrijire să se adapteze cât mai bine la nevoile țării, să definească numărul de studenți pe care vor putea să îi admită în diferite sectoare.

Demografia profesiilor medicale va fi anticipată de o analiză națională pe o scară multianuală al nevoilor de sănătate publică și de evoluția profesiilor.

Universitățile vor fi asigurarea unui sistem mai corect și mai eficient, combinând astfel nevoile reale ale diferitor teritorii cu capacitățile de primire ale fiecărei facultăți de medicină.

Aceste căi noi de acces la studiile de medicină sunt implementate pentru diversificarea profilurile studenților selectați și pentru a permite tuturor să urmeze studii și perspective variate de integrare profesională.

CURSUL L.AS

Studentul din ciclul I licență poate alege orice domeniu (drept, economie, biologie etc.), incluzând opțiunea „acces la sănătate” (L.AS).

 • Dacă studentul finisează cu brio primul an de licență: atunci va putea să aplice la cursurile de medicină în al doilea an sau să continue cu cursurile de la licență. În cazul în care nu este acceptat la medicină, își continuă al doilea an de licență și poate depune candidatura pentru a doua și ultima oară la medicină.
 • Dacă studentul nu reușește să treacă de primul an de licență: atunci nu va putea depunde candidatura pentru  medicină, dar va putea încă odată repeta primul an sau se poate reorienta,
CURSUL PASS

Studentul se poate înscrie la cursurile specifice de medicină (PASS), care sunt oferite doar de facultățile de medicină. De asemenea, studentul poate alege opțiunea care să corespundă punctelor sale forte și preferințelor sale (drept, biologie, limbi străine …)

 • Dacă studentul finisează cu brio primul an de licență: el poate opta pentru o a doua licență în medicină (obstretrică, stomatologie sau farmacie). În cazul în care nu este acceptat, studentul continuă al doilea an de licență și poate depunde candidatura pentru a doua și ultima oară la medicină.
 • Dacă studentul nu reușește să finiseze primul an de licență: el nu mai poate depune candidatura pentru studii în medicină și nu poate repeta primul an de licență. Prin urmare, trebuie să se reorienteze.

 • Pentru mai multe informații sau întrebări, îl putețo contacta pe Giovanni CAVALLARO, corespondentul Campus France Moldavie.