Deputați francezi în vizită la Alianța Franceză renovată din Bălți

Recent renovată – urmând a fi realizate ultimele lucrări de decorare și de echipare – subdiviziunea Alianței Franceze din Bălți a găzduit, miercuri, pe 25 Septembrie, o delegație de parlamentari francezi condusă de Jean-Michel MIS, președintele Grupului de prietenie Franța-Moldova din cadrul Adunării Naționale.

Parlamentarii, însoțiți de Serge CASSERI, Prim consilier, și de Maria NEAGU, Atașat de cooperare instituțională la Ambasada Franței în Republica Moldova, au fost întâmpinați de către directorul Alianței Franceze din Moldova, Emmanuel SKOULIOS, și de responsabila subdiviziunii din Bălți, Tatiana COLIBABA. La această întâlnire a fost prezent și Adrian CIBOTARU, Director adjunct al Alianței Franceze din Moldova, Giovanni CAVALLARO, Responsabil de misiunea lingvistică și corespondent Campus France Moldavie, și Coline CHARVIN, tânără franceză, voluntară în Serviciu Civic, care intervine în clasele bilingve din Bălți, precum și în subdiviziunea Alianței Franceze din Bălți.

SPAȚII FUNCȚIONALE, MODERNE ȘI LUMINOASE

Aceștia au avut ocazia să descopere spațiile complet renovate, dar și mai extinse, echipate cu mobilier nou, în culorile Alianței Franceze.

Investiția a fost realizată de Alianța Franceză din Moldova, cu susținerea Ambasadei Franței în Republica Moldova, în cadrul sprijinului său acordat centrelor de resurse, dar și prin intermediul Sistemului de suport pentru Structura Asociativă Franceză din Străinătate (STAFE).

Astfel, studenții francezi din orașul Bălți vor fi găzduiți în condiții optime de confort în aceste spații renovate. Mai mult decât atât, la fel ca și la Chișinău, Alianța Franceză din Bălți va putea organiza acum și cursuri de pregătire pentru examenele Cambridge English.

O NOUĂ STRATEGIE DE DEZVOLTARE A ALIANȚEI FRANCEZE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Renovarea subdiviziunii din Bălți, marchează începutul unei noi strategii de dezvoltare a Alianței Franceze în Republica Moldova. Asociația își dorește să fie mult mai prezentă în provincie, acolo unde există necesități importante. Și anume, să asigure o prezență mult mai activă pe teritoriu, pentru a putea răspunde fluxului de cereri de învățare a limbii franceze, ca urmare a închiderii unor clase din instituțiile școlare, dar și pentru a oferi noi servicii, în special în ceea ce privește informarea despre studiile în Franța, precum și pregătirea pentru certificarea oficială a unei limbi străine, diplomele eliberate, fiind recunoscute de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în vederea scutirii de la susținerea probei de limbă străină din cadrul bacalaureatului.

De asemenea, scopul este de a asigura o mai bună promovare a limbii franceze în Republica Moldova prin intermediul acestei rețele de subdiviziuni, pentru a dezvolta noi activități de cooperare culturală sau lingvistică.

Alianța Franceză din Moldova este prezentă astăzi la Chișinău, Bălți, Nisporeni, precum și la Tiraspol, unde dispune de un Centru de Resurse și Informare despre Franța contemporană, situat în incinta Universității Taras Șevchenko.

MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE ALIANȚA FRANCEZĂ DIN BĂLȚI:
  •   Str. Hotin, 15, MD-3100 Bălţi
  •   De luni pănă vineri de la 14:00 pănă la 16:00
  •   Tatiana COLIBABA
  •   + 373 23 16 33 71
  •    tcolibaba@alfr.md