O experiență inedită pentru clasele bilingve din RM

O experiență inedită pentru clasele bilingve din RM

Susținerea claselor bilingve este o prioritate a cooperării lingvistice franceze în Republica Moldova. Cu titlu experimental, două tinere franceze, Alison AUTHIER și Coline CHARVIN, vor efectua un serviciu civic începând din următorul an de învățământ 2019-2020.

SUSȚINEREA FILIERELOR DE EXCELENȚĂ

Cu acordul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Alianța Franceză din Moldova și Ambasada Franței și-au dorit să aducă o nouă perspectivă în favoarea claselor bilingve din țară.

Astfel, două tinere franceze vor fi repartizate pentru o perioadă de 10 luni în clase bilingve din Liceele « Gheorghe Asachi » și « Mihai Eminescu » de la Chișinău, precum și în cele din Liceul « Mihai Eminescu » de la Bălți.

Este vorba despre o „premieră”, și dacă experiența va fi una de succes, aceasta va deveni o acțiune durabilă pe viitor, sau chiar va fi preluată și de alte instituții, în funcție de mijloacele care vor putea fi mobilizate. Acțiunea dată face parte din cadrul parteneriatului actual dintre Ambasadă, Alianța Franceză din Moldova, Antena din Chișinău a Agenției Universitare a Francofoniei și a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, care are ca scop redinamizarea predării limbii franceze în țară și susținerea instituțiilor bilingve francofone din Moldova drept filiere de excelență.

Statul francez asigură integral contribuția celor două tinere aflate în serviciul civic.

PREZENȚA FRANCOFONILOR NATIVI ÎN INSTITUȚIILE BILINGVE

Alison AUTHIER și Coline CHARVIN se află în Republica Moldova de la începutul lunii august.

Acestea au fost primite de Alianța Franceză din Moldova, care ulterior le-a repartizat în instituțiile bilingve. Mai mult decât atât, Alison și Coline au început deja să se familiarizeze cu țara și să reglementeze primele formalități în legătură cu sejurul lor, să stabilească primele contacte cu viitorii interlocutori din clasele bilingve, să descopere sistemul și, în cele din urmă, să se gândească la planurile pe care le vor pune în aplicare la începutul anului școlar în instituțiile în care vor fi repartizate.

În vârstă de 24 și respectiv 25 de ani, cu parcursuri diferite, Alison și Coline își vor dedica timpul promovării limbii și culturii franceze în licee bilingve. Acestea nu vor avea ca sarcină să predea limba franceză elevilor, dar vor interveni în activități extrașcolare, desfășurând numeroase activități francofone de divertisment cu tinerii acestor instituții: cercuri de discuții, ateliere de dezbatere, , activități culturale, ludice, precum și pregătirea temelor de acasă, etc. Alison și Coline sunt libere să-și aleagă domeniul de activitate. Obiectivul principal fiind, mai presus de toate, cel ca tinerii elevi, de la gimnaziu sau liceeni din instituții bilingve, să poată exersa limba franceză cu alți tineri francofoni nativi.

De asemenea, acestea vor putea oferi sprijin în pregătirea anumitor activități școlare, atât profesorilor de franceză din instituțiile bilingve, cât și celor de Discipline non-lingvistice predate în limba franceză.

Proaspătă absolventă în Psihologie pentru copii și adolescenți la Universitatea din Bordeaux, Alison (din partea stângă a fotografiei) și-a propus să descopere lumea și culturile care sunt în serviciul francofoniei și al tinerilor moldoveni. Aceasta va interveni, cu sprijinul Alianței Franceze de la Chișinău, în cele două licee bilingve din capitală, « Mihail Eminescu » și « Gheorghe Asachi », precum și periodic, în Liceul « Mihail Sadoveanu » din Hâncești.

La rândul ei, Coline a acceptat provocarea, implicându-se în acest serviciu civic. Fiind altădată în lumea teatrului, aceasta decide să obțină o diplomă în predarea limbii franceze ca Limbă Străină (FLE), ca apoi să confirme competențele sale și să le pună în aplicare pe lângă tinerii moldoveni. Deci, Coline a venit pentru o dedicare totală în mediul educațional, în cadrul liceului bilingv francofon «  Mihai Eminescu » de la Bălți, bazându-se pe prezența unei anexe a Alianței Franceze în acest oraș. Aceasta nu va abandona talentul său pentru teatru, care reprezintă un adevărat atu în învățarea limbilor străine.

Alianța Franceză din Moldova le spune bun venit și le urează mult succes în misiunea lor din cadrul instituțiilor bilingve.