Tiraspol, orașul meu și personajele lui

În perioada 24 iunie – 4 iulie curent pe scena Teatrului din Tiraspol a fost organizat un nou atelier intitulat Măști și teatru documentar în cadrul tematicii „Tiraspol, orașul meu și personajele lui”. Acest atelier este, de fapt o continuitate a unui alt atelier destinat descoperirii și inițierii în teatrul gestului și al imaginii, dar și a măștilor din commedia dell’arte inițiat de Manon GUILLEMIN și Mihai FUSU în iunie 2018 pe aceeași scenă din Tiraspol.

ÎNCĂ O DOVADĂ A DORINȚEI DE A DEZVOLTA COOPERAREA CULTURALĂ CU TIRASPOLUL

Siguri de experiența trăită în 2018, 20 de studenți la actorie și tineri comedianți au fost invitați să descopere sau să redescopere universul commedia dell’arte  și jocul măștilor, toate în cadrul inițierii în teatrului documentar.

Ei au explorat orașul, intervievând locuitorii lui, au creat monologuri inspirate din realitate și au dat naștere unor personaje cu măști.

Prezentarea muncii asidue realizate în decursul a 10 zile a avut loc pe 4 iulie pe scena Teatrului din Tiraspol în fața reprezentanților Alianței Franceze, a profesorilor, a actorilor și a studenților care au apreciat pozitiv aceste ateliere, afirmând că conceptul este unul diferit față de cel al formării teatrale obișnuite și exprimându-și dorința de a revedea pe scenă acest proiect și de a retrăi această experiență unică.

Acestă nouă activitate a fost susținută de Ambasada Franței în Republica Moldova și Alianța Franceză din Moldova în cadrul politicii lor de cooperare culturală ce include, de asemenea, fortificarea relațiilor cu Tiraspolul.

MANON GUILLEMIN, O COMEDIANTĂ AMBIȚIOASĂ ȘI EXIGENTĂ

Instruită la Conservatorul de Artă Dramatică din Marseille și la universitatea din Aix en Provence (DEUST Théâtre), Manon GUILLEMIN este o actriță de comedie, autoare, regizoare și pedagog originară din Franța.

Ambițioasă, exigentă și foarte curioasă, actrita evoluează în genuri teatrale diverse, de la Commedia dell’arte la clovn, de la teatru contemporan la comedie de bulevard, trecând prin Musset sau Grumberg. Pe lângă acesta dumneaei mai lucrează pentru televiziune și cinema.

O altă pasiune a actriței este cea de a scrie și de a-și interpreta, singură pe scenă, propriile texte, primul său text fiind « Avec la pièce jointe c‘est mieux », spectacol jucat din 2015 și prezentat la Festivalul Off d’Avignon în 2017.

Manon GUILLEMIN a regizat mai multe piese, dintre care : “Un café, l’addition !” („O cafea, nota de plată!”) comedie de succes de Rémi VIALLE și mai recent  “Bastien et Bastienne”, Operă pastorală de Mozart pentru Collectif Rue Magenta.

De mai bine de 15 ani, Manon GUILLEMIN propune cursuri de formare atât în Franța, cât și în afara ei.

Incepând cu primăvara anului 2016, este profesor de teatru pentru Misiunea de Luptă contra Abandonului Școlar în mai multe instituții din Seine St Denis.

La Paris, Manon GUILLEMIN descoperă activitatea școlii Lecoq, împreună cu regizorii și pedagogii Alain MOLLOT și Norman TAYLOR.

Urmează o întâlnire fructuasă cu regizorul moldovean Mihai FUSU care o va îndruma în spectacolul „Femeia ca un câmp de Luptă” de Matei VIȘNIEC.