Tiraspol – Albi : o colaborare frumoasă

Anna BAIZAN, studentă în regiunea Transnistreană, este laureata anului 2019 la Concursul Cântecului Francez de la Tiraspol și, la fel ca ceilalți Laureați din anii precedenți, în această vară, Anna a avut șansa să descopere Franța și în special, orașul episcopal francez Albi, prefectura departamentului Tarn, clasat în Patrimoniul mondial UNESCO.

ANNA ȘI GALINA DESCOPERĂ ORAȘUL ALBI…

Timp de mai mulți ani, orașul Albi găzduiește laureați ai Concursului de Cântec francez de la Tiraspol, grație parteneriatului dintre Alianța Franceză din Moldova și a Directorului său, care este unul dintre cei 900 “ambasadori”  ai acestui oraș din Sud-Vestul Franței, Ambasada Franței în Moldova, împreună cu alți prieteni ai RM originari din Albi, printre care cei doi animatori ai Duetului Douce France și anume Christophe CUQ și soția sa, Diego RAMIREZ,  organizatorii Festivalului Pause Guitare din Sudul Franței, precum și Michel TEILLOL,care este pur și simplu îndrăgostit de orașul său.

În acest an, Anna nu a fost singură, pentru că Alianța Franceză din Moldova a decis să-i ofere o călătorie în Franța și neobositei Galina AZEMCO, profesoară de franceză și responsabilă al Centrului de Resurse și Informare despre Franța contemporană, situat în incinta Universității Taras Șevcenko din Tiraspol.

ÎNTÂLNIREA CU DOAMNA PRIMAR…

La fel ca în fiecare an, Doamna Primar al orașului Albi, Stéphanie GUIRAUD CHAUMEIL mereu disponibilă să promoveze cultura orașului său, a contribuit la organizarea acestui sejur, astfel, aceasta a întâlnit-o cu drag pe laureata Anna BAÎZAN și pe Galina AZEMCO, care cu această ocazie, au fost însoțite de Christophe CUQ. De asemenea, doamnelor și însoțitorilor acestora, li s-au oferit și bilete la Muzeul Toulouse-Lautrec.

ȘI STARURILE FESTIVALULUI PAUSE GUITARE

Grație locurilor VIP, oferite de către organizatorii Festivalului Pause Guitare din Sudul Franței, Orașul Albi și Duetul Douce France, Ana și Galina a avut posibilitatea să fie prezente la numeroase concerte și să descopere o mulțime de artiști francezi sau internaționali.

Această participare excepțională este și rodul unei colaborări repetate cu festivalul Pause Guitare și directorul său Alain NAVARRO, căruia îi mulțumim încă odată pentru generozitatea sa și pentru acțiunea de promovare a cântecului francez în străinătate.

Legăturile strânse și prietenoase dintre Alianța Franceză din Moldova, Orașul Albi, Festivalul Pause Guitare, Duetul Douce France și mulți alți prieteni din orașul Albi, deja de mai mulți ani, oferă tinerilor sau profesorilor de franceză din Tiraspol, posibilitatea să descopere una din bijuteriile patrimoniului francez și să scrie paginile unei frumoase povești dintre Tiraspol și Albi, o relație prietenoasă pe care sperăm să o păstrăm și să o dezvoltăm.

Un mare mulțumesc tuturor cetățenilor orașului Albi, care și în această vară s-au mobilizat pentru a întreține această legătură strânsă cu Tiraspol și regiunea Transnistreană.