Nopțile Pianistice – o ediție ce deschide noi orizonturi

Cea de-a XVII-a ediție a festivaluluiNopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră a debutat la Chișinău la data de 21 Iunie, cu ocazia Sărbătorii Muzicii și a luat sfârșit pe 6 Iulie, la Tiraspol.

UN EVENIMENT DE O NOTORIETATE INTERNAȚIONALĂ CARE PROMOVEAZĂ SCENA DIN MOLDOVA, TINERII ARTIȘTI ȘI TALENTELE CONSACRATE

Acest eveniment major din agenda culturală a Republicii Moldova a găzduit și în acest an peste 4 000 de spectatori în cadrul celor cinci concerte organizate la Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici”, Sala cu Orgă din Chișinău, și la Palatul Republicii din Tiraspol.

Festivalul Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră este organizat de Alianța Franceză din Moldova cu susținerea Ambasadei Franței și a partenerilor – TV5MondeOrange Moldova, și înghețata Sandra.

Francezul Michel BOURDONCLE,profesor de pian la Conservatorul din Aix-en-Provence, pianist, fondator și director artistic al Festivalului, al Academiei și al Concursului internațional al Nopților pianistice dinAix-en-Provence, și moldoveanul Valentin DONI, dirijor, compozitor, interpret, fost director al Filarmonicii Naționale din Moldova, fost director artistic al Sălii cu Orgă din Chișinău, actual dirijor permanent al Orchestrei simfonice a Filarmonicii din Bacău, România, în colaborare cu Alianța Franceză, se află la originea acestui eveniment de talie internațională care anual, dă ritm serilor de vară, găzduind numeroși artiști talentați.

În acest an, ambii s-au întâlnit pe scena de la Chișinău.

GRIGORII MOSEICO ȘI JONATHAN BENICHOU AU DESCHIS FESTIVALUL CU O PREMIERĂ

Ediția anului curent a Nopților Pianistice a fost inaugurată de Excelența Sa, Domnul Pascal LE DEUNFF, Ambasadorul Franței în Republica Moldova.

Primul concert care a impresionat profund a fost cel desfășurat sub bagheta dirijorală a lui Grigore MOSEICO, dirijor din Tiraspol care pentru prima dată a condus Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale din Chișinău, propunând un frumos program de muzică franceză cu operele lui Berlioz, Debussy, Franck și Saint-Saëns.

Pianistul francez, Jonathan BENICHOU, solist invitat, a surprins din nou publicul prezent în sală, datorită interpretărilor sale.

Jonathan BENICHOU, francezul cu origini moldovenești, – bunicii săi fiind născuți la Chișinău și Tiraspol – a contribuit considerabil la transformarea serii în una simbolică ce a oferit organizatorilor dorința de a continua, și la edițiile următoare, reunirea, pe aceeași scenă a unei orchestre mixte de muzicieni din Chișinău și Tiraspol.

Inițiativa, evocată și în cadrul concertului de închidere a stagiunii de la Tiraspol, va fi un frumos simbol al celei de-a XVIII- a ediții a Festivalului care va fi marcată inclusiv prin celebrarea împlinirii a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven.

DE LA FILARMONICA NAȚIONALĂ LA SALA CU ORGĂ: SEARA MARILOR SEXTETE

Cel de-al doilea concert, desfășurat pe 25 iunie, a permis publicului să descopere două opere majore ale muzicii clasice de cameră compuse de Mikhail GLINKA și Felix MENDELSSOHN. Cu această ocazie Valentin DONI (Moldova/România) a evoluat în calitate de contrabasist alături de mai mulți soliști internaționali: Evgeny STARODUBTSEV (Rusia), Laurent CAMATTE (Franța), Anush NOKOGOSYAN (Armenia),  Lola CROITORU, Radu CROITORU șiVladimir ANDRIES (Moldova).

Un minunat proiect muzical ce demonstrează o dată în plus dimensiunea internațională a Festivalului și excelenta colaborare între artiștii veniți din medii și culturi diferite.

MICUL PRINȚ – MUZICĂ PENTRU ORCHESTRĂ

Concertul din 29 Iunie, organizat de asemenea la Sala cu Orgă din Chișinău, a reunit din nou un public numeros dornic să audieze în premieră pentru Republica Moldova, opera inedită „Micul Prinț – Muzică pentru orchestră”, compusă de Thierry HUILLET, pianist și compozitor francez. Alături de Thierry HUILLET, prezent la Chișinău cu aceată ocazie, protagoniștii acestei seri au fost: Clara CERNAT, excelentă violonistă franceză de origine română, Nicolae JELESCU, actor din Moldova, și Orchestra Națională de Cameră condusă de dirijorul Cristian FLOREA (România/Germania).

  • Descoperiți aici interviul emoționant al lui Thierry HUILLET și al Clarei CERNAT, dat cu ocazia acestui concert, care a coincis cu aniversarea a 119 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, autorul acestei capodopere literare cunoscute la nivel mondial.
UN CONCERT DEDICAT CELEBRĂRII PARTENERIATULUI ESTIC

Festivalul a continuat pe 3 Iulie la Sala cu Orgă din Chișinău, în prezența Ambasadorilor Franței, Germaniei și Poloniei, care au celebrat cu această ocazie, cea de-a zecea aniversare a parteneriatului estic de către țările Triunghiului de la Weimar (Franța, Germania, Polonia).

Dirijorul Valentin DONI  a condus Orchestra Națională de Cameră din Chișinău, dar și soliștii Michel BOURDONCLE (Franța),  fiul său Nicolas BOURDONCLE, tânăr pianist de un mare talent,  Patrice CHALLULAU, pianist și compozitor francez, și  Sofja GÜLBADAMOVA, virtuoasă pianistă rusă și germană.

Programul a reunit opere muzicale clasice ale compozitorilor originari din aceste trei tari (Bizet, Chopin, Beethoven) dar deasemenea, în premiera, concertul pentru 2 piane, pian electric si orchestra compus de Patrice CHALLULAU, în prezenta compozitorului.

ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI LA TIRASPOL

Ultimul concert al festivalului Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră s-a desfășurat, în prezența Ambasadorului Franței, la Tiraspol, în frumoasa sală a Palatului Republicii.

Orchestra Simfonică din Tiraspol condusă de Grigorii MOSEICO, l-a acompaniat pe Michel BOURDONCLE în excelenta interpretare a Concertului pentru mâna stângă de Maurice Ravel, și pe talentataSofja GULBADAMOVA care a interpretat maiestuos Concertul n°5 „Imperialul” de Ludwig van Beethoven.

Orchestra Simfonică din Tiraspol a interpretat de asemenea Bacchanale din opera „Samson și Dalila” de Saint-Saëns și uvertura „Coriolan” de Ludwig van Beethoven.

Acest concert a marcat cea de-a zecea aniversare a extinderii Festivalului la Tiraspol.

  • Toate concertele organizate la Chișinău au fost difuzate în direct pe postul național de televiziune Moldova 2 sau înregistrate pentru difuzarea ulterioară pe postul național de televiziune Moldova 1.
  • Albumele fotografice ale fiecărui concert pot fi consultate pe pagina de Facebook a Alianței Franceze din Moldova.