Quand la Moldavie chante en français…

De la Soroca la Cahul, de la Hîncești la Ungheni, de la Chișinău la Tiraspol, cu ocazia zilelor francofoniei, Republica Moldova și-a demonstrat încă o dată dragostea sa pentru limba franceză prin cântece.

Dacă ar exista vreo artă care ar putea măsura dinamismul și vitalitatea francofoniei în Republica Moldova și atașamentul față de limba franceză, aceasta ar fi cu siguranță, arta cântecului.

DE LA SOROCA LA CAHUL

Și dacă luna martie este cea care oferă moldovenilor ocazia de a sărbători venirea primăverii, aceasta le mai oferă și posibilitatea de a-și exprima talentul lor de interpreți prin intermediul zilelor francofonei. Și nu există aproape nici un oraș sau liceu unde se învață limba franceză, care să nu organizeze propriul său festival sau concurs al cântecului francez.

Ambasada Franței și Alianța Franceză din Moldova care din păcate, nu au posibilitatea să participe la toate aceste evenimente, susțin cele două festivaluri principale, pe cel de la Chișinău ” Chantons amis ” și pe cel de la Tiraspol.

DOUĂ EVENIMENTE PRINCIPALE, FESTIVALUL DE LA CHIȘINĂU ȘI DE LA TIRASPOL

Primul festival a avut loc pe 23 Martie, în incinta Teatrului Ginta Latină. Organizat de Svetlana MANUIL și Asociația Profesorilor de Franceză din Moldova, festivalul s-a bucurat de prezența a zeci de tineri moldoveni veniți din toată țara, care au evoluat pe scenă de dimineață până spre finalul serii.

Cel de-al doilea festival s-a desfășurat pe 28 Martie, la Tiraspol, în incinta Palatului de cultură « Sputnik » al Universității « Taras Chevtchenko ». Este vorba despre cea de-a XVII-a ediție a acestui Festival organizat de către Galina AZEMCO și echipa Centrului de resurse și informare despre Franța contemporană susținut de Alianța Franceză din regiunea transnistreană.

Ambele Festivaluri au fost deschise în prezența Excelenței Sale Dl. Pascal LE DEUNFF, Ambasador al Franței în Republica Moldova.

Cu această ocazie, au fost invitați la Chișinău și în Transitria, doi interpreți francezi, Christophe LUTÈCE și Christophe CUQ, membru al Duo Douce France  autor al imnului Festivalului Cântecului Francez de la Tiraspol : “Quand on chante en français”.

LAUREAȚI ȘI PROFESORI PREMIAȚI

Concurența a fost mare, iar juriul a trebuit să facă alegerea corectă pentru desemnarea laureaților care vor pleca în Franța, în vara anului 2019. Daniela BEJAN la Chișinău și Anna BAÎZAN la Tiraspol, sunt cele două laureate desemnate.

Acestea nu vor fi  singurele care vor pleca în călătorie, deoarece juriul a decis să mai ofere o călătorie în Franța, celor două profesoare de franceză, Svetlana MANUIL și Galina AZEMCO, organizatorii acestor două Festivaluri.

Laureatele desemnate la Chișinău, vor pleca în Franța grație Ambasadei Franței în Republica Moldova, Alianței Franceze din Moldova și asociației Cercle de Moldavie și Solidarité Laïque.

În timp ce Galina AZEMCO și Anna BAÏZAN, vor avea parte de o călătorie la Albi, în Sud-Vestul Franței, datorită susținerii Ambasadei Franței în Republica Moldova, Alianței Franceze din Moldova, Orașului AlbiFestivalului Pause Guitare Sud de France, susținerii lui Christophe CUQ și a familiei sale.

Distriobuie