Adunare Generală 2019 : un bilanț satisfăcător

În cadrul Adunării Generale, care a avut loc data de 1 Martie, în prezența Președintelui Alianței, Alexandru MUNTEANU și a Excelenței Sale, Dl. Pascal LE DEUNFF, Ambasador al Franței în Republica Moldova și Președinte de Onoare al asociației, Alianța Franceză din Moldova a realizat bilanțul activității sale pentru anul 2018 și a stabilit orientările sale pentru anul 2019.

UN EXERCIȚIU 2018 SATISFĂCĂTOR ȘI PERSPECTIVE ÎNCURAJATOARE

Activitatea anului 2018, prezentată de către Directorul Alianței Franceze, Emmanuel SKOULIOS, însoțit de echipa sa, a permis realizarea unui bilanț general satisfăcător, atât pe planul activității proprii al asociației, cât și pe cel al acțiunilor de cooperare desfășurate în cadrul parteneriatului cu Ambasada Franței și Ministerul francez al Europei și al Afacerilor Externe.

La rândul lor, Ambasadorul Franței, Dl. Pascal LE DEUNFF, Alexandru MUNTEANU și Emmanuel SKOULIOS s-au felicitat pentru excelența relației dintre asociație și Statul Francez, ceea ce a făcut posibilă întreținerea unui parteneriat înrolat să se consolideze în anul 2018.

UN PARTENERIAT CU STATUL FRANCEZ CARE SE CONSOLIDEAZĂ

În acest context favorabil, Alianța Franceză a reușit să finalizeze în termenii stabiliți, activitățile culturale, lingvistice și de promovare a învățământului superior francez, stabilite în urma consultării cu Ambasada Franței în 2018. În 2019, acest parteneriat se va consolida și mai mult, iar de acum înainte, asociația va gestiona toate mijloacele de cooperare culturală, lingvistică, academică și de promovare a Învățământului superior francez implementat de către Statul francez în Republica Moldova. Principalele priorități ale cooperării vor rămâne organizarea evenimentelor de mare vizibilitate – Festivalul Filmului Francofon și Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră, suportul pentru clasele bilingve francofone și pentru profesorii de franceză din țară, sprijinul pentru Spațiul Médias Tech și centrele de resurse și de informare despre Franța contemporană a Alianței Franceze, în provincie, și în cele din urmă, consolidarea cooperării academice și a acțiunilor de promovare a învățământului superior francez, și anume s

O ACTIVITATE PROPRIE REALIZATĂ DATORITĂ NOII OFERTE DE CURSURI ȘI PRIORITĂȚII ACORDATE INVESTIȚIILOR

Odată cu lansarea noii oferte de cursuri de franceză în luna septembrie, a dinamicii centrului Cambridge English și examenelor sale ale căror atractivitate crește considerabil în rândul tinerilor moldoveni, a reorganizării echipei și a remobilizării sale, activitatea proprie a Alianței Franceze s-a încheiat pe semne încurajatoare în pofida contextului demografic dificil.

Aceste rezultate bune, au oferit posibilitatea de a depune eforturi în favoarea funcționarilor, în special a profesorilor, care sunt și vor continua să fie în centrul atenției în 2019, dacă tendința se va păstra. Profităm de această ocazie, pentru a vă aminti că Alianța Franceză din Moldova este în continuă căutare de profesori competenți de limba franceză, dar și de limba engleză.

Dar, mai presus de toate, marjele constatate și sprijinul din partea Statului francez oferit prin intermediul unei subvenții numite Suport pentru Structura Asociativă Franceză din Străinătate (STAFE), au ajutat la relansarea necesarei politicii de investiții în sediul din Chișinău. Aceasta va continua în 2018, având în vizor ameliorarea găzduirii elevilor. De asemenea, sunt planificate lucrări de investiții, și la Bălți, al doilea oraș ca mărime din țară, unde Alianța Franceză dispune de o anexă.

Consiliul de Administrație al asociației, a validat și el principiul lansării unei reflecții asupra eventualei deschideri a unei noi anexe didactice la Cahul, în sudul țării, precum și asupra dezvoltării activităților sale educaționale la Tiraspol, în regiunea transnistreană.

CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE SE REÎNOIEȘTE

În cele din urmă, le Consiliul de administrație a trebuit, de asemenea, să se pronunțe asupra reînnoirii unuia dintre membrii săi, în urma unei plecări. Propunerea președintelui Alexandru MUNTEANU de a o desemna pe Iulia TELEUCĂ, a fost aprobată în unanimitate..

Director al companiei franceze Bargues Agro Industrie ifiliala grupului Maître Prunille, membru al CCI France Moldavie, fostă profesoară de franceză, Iulia TELEUCĂ a fost întotdeauna o promotoare neobosită a francofoniei în Republica Moldova. Mai mult decât atât, anume vivacitatea Francofoniei în țară, a fost cea, care în mare măsură stă la originea implantării acestei companii franceze la Telenești.

În 2018, Iulia TELEUCĂ a fost distinsă cu gradul de Cavaler al Ordinul Național de Merit Agricol francez.

Personalitate locală foarte apreciată, Iulia TELEUCĂ se alătură acum Consiliului de Administrație al Alianței Franceze din Moldova. Prezența sa demonstrează, de asemenea, dorința asociației de a-și consolida legăturile sale cu lumea economică și, astfel, de a promova mai bine utilizarea limbii franceze în întreprinderi, precum și de a reaminti faptul că practica sa este, de asemenea, sinonimă cu oportunitățile profesionale.