Nopțile Pianistice : o nouă ediție de succes

Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional Nopțile Pianistice din Republica Moldova – Marea Neagră, s-a încheiat pe 6 iulie, la Tiraspol. Fiind un eveniment important pentru țara noastră, acesta s-a bucurat din nou, de un succes remarcabil în rândul publicului din Republica Moldova cu prezența a peste 3500 de spectatori entuziasmați.

UN FESTIVAL CARE DE-A LUNGUL ANILOR FACE PARTE DIN PATRIMONIUL CULTURAL AL REPUBLICII MOLDOVA

În acest an, Alianța Franceză din Moldova susținută de Ambasada Franței și partenerii săi – TV5Monde, Orange Moldova, Sandra și Eco Delta –, a organizat 5 concerte, la Sala cu Orgă (pe 21 și 27 iunie), la Filarmonica Națională din Chișinău (pe 30 iunie și 4 iulie), precum și la Palatul Republicii de la Tiraspol, pe 6 iulie.

Datorită faptului că de-a lungul anilor, Nopțile Pianistice din Republica Moldova – Marea Neagră s-a bucurat de un succes și de o notorietate excelentă, fiind un eveniment la scară internațională și făcând parte din patrimoniul cultural al Republicii Moldova, festivalul reușește să atragă anual o mulțime de artiști talentați.

LAURENT COUSON ȘI STANISLAV JAR LA DESCHIDEREA FESTIVALULUI

Pe 21 iunie, de Ziua Muzicii, a fost inaugurat Festivalul Nopților Pianistice, la Sala cu Orgă din Chișinău, de către Excelența Sa, Dl. Pascal LE DEUNFF, Ambasadorul Franței în Republica Moldova.

În prima parte a concertului, Laurent COUSON, compozitor și dirijor francez, a dirijat și acompaniat Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova, apoi a evoluat talentatul pianist moldovean Stanislav JAR, cu faimosul concert n°2 de Camille Saint-Saëns.

În cea de-a doua parte, Laurent COUSON a interpretat la pian, câteva din creațiile sale muzicale, compuse pentru diverse coloane sonore de film.

VALENTIN DONI, CONTRABASIST ȘI DIRIJOR LA DOUĂ CONCERTE

Cel de-al doilea concert, care a avut loc pe 27 iunie la Sala cu Orgă din Chișinău, a oferit publicului posibilitatea de a audia două din operele majore ale muzicii clasice, compuse de Franz Schubert și Ludwig Van Beethoven. Cu această ocazie, Valentin DONI (Moldova/România), cofondator al Festivalului, a dirijat Orchestra Națională de Cameră, împreună cu alți soliști internaționali : Natalia CEAICOVSCHI (Italia), Silvia PROSCURCHINA(Moldova), Christian FLOREA (România/Germania) și Claudia PERES (Franța). Valentin DONI și-a demonstrat talentul său de contrabasist încă de la interpretarea primei părți ale compoziției « Păstrăvul » de Schubert.

Concertul din 30 iunie, care s-a desfășurat la Filarmonica Națională din Chișinău,  a pus accentul pe un dialog muzical franco-moldav. Astfel, Valentin DONI a revenit pe scenă pentru a dirija Orchestra Simfonică din Chișinău. În frumoasa serată muzicală au urmat alți doi soliști deosebiți, printre care Ecaterina BARANOV (Moldova/Franța) interpretând în premieră absolută la Festival, concertul compozitorului moldovean David Fedov, iar apoi a evoluat extraordinarulGeorges PLUDERMACHER (Franța) impresionând publicul printr-o interpretare excepțională al concertului în Sol, de Maurice Ravel.

MICHEL BOURDONCLE ȘI NICOLAS BOURDONCLE LA FILARMONICA NAȚIONALĂ DIN CHIȘINĂU

Festivalul a continuat pe 4 iulie la Filarmonica Națională din Chișinău. Mihai AGAFITA, dirijor moldovean renumit, precum și emeritul pianist român Vlad DIMULESCU au dirijat Orchestra Simfonică din Chișinău.

Michel BOURDONCLE (Franța), cofondator al Nopților Pianiste din Republica Moldova – Marea Neagră și director al Festivalului Nopțile Pianistice din Aix en Provence, împreună cu fiul său Nicolas BOURDONCLE, au interpretat dublul concert de Francis Poulenc apoi, pentru a încheia frumoasa serată muzicală, a urmat Orchestra Simfonică din Chișinău cu o sublimă interpretare a compoziției Boléro de Ravel.

ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI A AVUT LOC LA TIRASPOL

Concertul de închidere a Festivalului Nopțile Pianistice, a fost găzduit de Palatul Republicii de la Tiraspol. Cu această ocazie, Orchestra Simfonică de la Tiraspol, dirijată de Grigorii MOSEICO, a acompaniat-o pe Ecaterina BARANOV la redarea miraculoasei interpretări al Concertului n°1 de David Fedov și pe soliștii franceziNicolas și Michel BOURDONCLE la interpretarea Concertului în Re-minor de Francis Poulenc. De asemenea, Orchestra Simfonică de la Tiraspol a evoluat cu compoziția muzicală « Corsarul » de Hector Berlioz și compoziția nocturnă « Sărbători » de Claude Debussy.

Important este faptul că întregul program al concertului a fost jucat în premieră absolută, la Tiraspol.

Puteți vedea fotografiile din cadrul concertelor, consultând pagina de Facebook al Alianței Franceze din Republica Moldova.