« Mon idée pour le français » : spune părerea ta !

« Mon idée pour le français » : spune părerea ta !

Pentru a colecta idei și propuneri legate de susținerea promovării și predării limbii franceze în întreaga lume,Jean-Baptiste LEMOYNE, secretar de Stat pe lângă ministerul Europei și Afacerilor externe și Françoise NYSSEN, ministrul Culturii, au lansat, la data de 26 ianuarie 2018 la Quai d’Orsay la Paris, platforma de consultare internațională a cetățenilor « Mon idée pour le français ».

Organizarea acestor consultări a fost delegată de către Președintele Republicii Franceze, Emmanuel MACRON, Institutului francez, operatorul ministerului Afacerilor externe.

Obiective :

  • mobilizarea actorilor prezenței franceze la nivel internațional
  • colectarea propunerilor concrete pentru modernizarea uzajului limbii franceze și promovarea plurilingvismului.
AI POSIBILITATEA SĂ TE FACI AUZIT PÂNĂ LA 20 MARTIE 2018

Platforma « mon idée pour le français » se adresează atât cetățenilor francezi cât și celor francofoni și/sau francofili.

Sugestiile pot fi depuse on-line până la data de 20 martie, ziua internațională a Francofoniei.

Autorii celor mai interesante propuneri vor fi invitați la Paris pentru a-și prezenta ideea în cadrul implementării planului pentru promovare a limbii franceze și a plurilingvismului (taxele de călătorie și cazare sunt asigurate).

Dacă sunteți francofon/francofil care locuiește în afara Franței, veți avea acces la platforma Culturethèque acesta va fi oferit pentru contribuția la consultările on-line.

Pe lângă colectarea propunerilor, platforma are drept scop promovarea bogăției și comunității francofone internaționale și evidențierea potențialului limbii franceze și a plurilingvismului.

URMĂTOARELE ETAPE

Aceste consultări vor urma în cadrul unei conferințe internaționale unde va fi abordată tematica limbii franceze și a plurilingvismului în lume organizată în zilele de 14 și 15 februarie care va reuni, la Paris, personalități și actori ai societății civile și tineri cetățeni de diferite naționalități angajați la nivel local pentru întreprinderea acțiunilor inovatoare.

Sinteza sugestiilor depuse on-line și a discuțiile ținute în cadrul conferinței vor permite orientarea și consolidarea unui plan de ansamblu pentru limba franceză și plurilingvism în lume, plan pe care președintele Republicii Franceze își dorește să-l vadă adoptat în 2018.