Scrieți o scrisoare către Marie Curie

Scrieți o scrisoare către Marie Curie

Cu ocazia a 150 de ani de la nașterea lui Marie Curie, Asociația Culture Sciences et Territoires și diverși parteneri din domeniul cultural, educațional, francofon și al cercetării participă la comemorarea nașterii acestei mari personalități, cea mai celebră femeie din domeniul științelor exacte din lume, onorată cu două premii Nobel.

CONCURS INTERNAȚIONAL DEDICAT PERSONALITĂȚII MARIE CURIE, LIMBII FRANCEZE ȘI ȘTIINȚELOR EXACTE

Cu această ocazie, este organizat un concurs francofon internațional « Marie Curie, Français et Sciences de 2017 », este vorba despre promovarea limbii franceze a modernității și utilizării acestei limbi.

Acesta se adresează profesorilor din domeniul limbii franceze, a științelor exacte sau a științelor exacte predate în franceză, formatorilor de limbă franceză din cadrul universităților sau alianțelor franceze.

Profesorii au posibilitatea să realizeze un proiect personal încadrând și elevii, 50% din premii vor fi pentru elevi. Profesorul, sub responsabilitatea sa, va limita numărul participanților la 3 din fiecare clasă (consultați articolul 8 din regulamentul concursului). În cazul în care vor participa elevi, este cerut un nivel minim de cunoaștere a limbii franceze (nivelul B1/CECR).

Elevii, indiferent de vârstă, nu vor putea pretinde la Premiul Mare care va fi destinat participantului adult.

DESPRE CE ESTE VORBA ?

Este vorba despre o « Scrisoare către Marie Curie » cu ocazia a 150 de ani de la nașterea sa la Varșovia, Polonia, la data de 7 noiembrie 1867. Această scrisoare care nu va depăși 3 pagini va fi una personală și individuală a participantului la concurs. Aceasta se va axa pe cuvintele pe care le-ați ales drept cuvinte reprezentative a vieții excepționale a personalității Marie Curie (este necesar să indicați nu mai mult de 7 cuvinte în buletinul de înscriere).

Această scrisoare va asocia în conținutul său original, limba franceză și științele exacte.

Pentru realizarea acestei scrisori, participantul/a se va axa pe istoria excepțională a personalității Marie Curie (consultați în documentul anexat informația propusă pentru ajutor) care se poate alătura, 150 de ani mai târziu, epocii noastre unde atomul a devenit un subiect ambivalent care se referă la întreaga planetă.

CÂND ȘI CUM PUTEM PARTICIPA ? CARE SUNT PREMIILE ?

Înscrierile și scrisorile vor fi expediate, până la data de 7 noiembrie 2017, doar în format electronic la următoarea adresă de e-mail: concours-cst.curie@sfr.fr

Concursul va oferi 50 de premii.

Premiul Mare va fi o călătorie la Paris (Franța) sau la Varșovia (Polonia) cu toate taxele achitate pentru o săptămână.

Celelalte 49 de premii constau în cărți și lucrări oferite de organizatori. Juriul va decide distribuirea acestora. Astfel este necesar să citiți și acceptaț regulamentul concursului (consultați fișa de înscriere la concurs).. Doar câștigătorul sau câștigătoarea Marelui Premiu va fi informat/ă. Celelalte 49 de premii vor fi expediate prin poștă la adresa precizată în fișa de înscriere.

Alianța Franceză din Moldova îndeamnă profesorii de franceză din Republica Moldova, dar și profesorii disciplinelor non lingvistice din cadrul claselor bilingve francofone, să participe la acest concurs , cât și să implice participarea elevilor.