Nopțile Pianistice : un eveniment unic în Republica Moldova

O revenire mult așteptată

Un eveniment mult așteptat : Festivalul pentru pian și orchestră Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră, care a avut loc în perioada 21 iunie – 6 iulie, a transformat Chișinăul și Tiraspolul într-un spațiu fără frontiere pentru toți îndrăgostiții de pian.

Grație Alianței Franceze din Moldova și Ambasadei Franței, au fost organizate 6 concerte la Chișinău în cadrul Filarmonicii Naționale (21,27 și 30 iunie), Muzeului Național de Arte (24 iunie) cât și la Tiraspol, la Palatul Republicii (6 iulie).

Un public fidel

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional Nopțile Pianistice din Moldova – Marea Neagră s-a bucurat, din nou, de un succes remarcabil în rândul publicului din Republica Moldova cu prezența a peste 3500 de spectatori.

Varietatea programului, talentul artiștilor invitați, calitatea interpretărilor conferă acestui eveniment statutul de eveniment muzical major al anului în Republica Moldova dar și în întreaga regiune.

In program, o călătorie muzicală în lumea valorilor sonore, interpretări pe care toată lumea își dorește să le asculte în serile de vară, dar și să descopere, atât opere noi cât și interpreți.

Misha KATZ și Michel D’ALBERTO la deschiderea la festivalului

Concertele și-au făcut debutul la 21 iulie la Filarmonica Națională de la Chișinău cu un frumos program de muzică franceză.

Deschis de Excelența Sa, Dl. Pascal VAGOGNE, Ambasadorul Franței în Republica Moldova și Alexandru MUNTEANU, Președintele Alianței Franceze din Moldova, acest eveniment a servit drept ocazie pentru celebrarea celei de-a 25-a aniversare a asociației.

Invitatul de onoare, Misha KATZ, un mare dirijor francez, a dirijat și acompaniat Orchestra Simfonică de la Chișinău și talentatul pianist francez Michel D’ALBERTO. Acest concert a fost organizat în cadrul Proiectului Internațional « Cultures sans Frontières » sub egida UNESCO. Cu această ocazie Mikhail GLUZ, compozitor și artist emerit rus, Directorul proiectului, a oferit Dnei Monica BABUC, Ministrul Culturii din Republica Moldova, medalia onorifică « 5 continents » pentru promovarea valorilor culturale pe plan internațional.

Cristian FLOREA violoncelist la concertul de la Muzeul Național de Arte și dirijor la Filarmonica Națională

Cel de-al doilea concert, organizat la 24 iulie la Muzeul Național de Arte din Moldova, a permis publicului să descopere, pentru prima oara în cadrul unui Festival, un program de muzică de cameră, cu participarea a Cvartetului Național de Coarde, a violonceliștilor și dirijorului român/german Cristian FLOREA și a pianiștilor Angela SOCOLOV (Moldova) și Nima SARKECHIK(Franța/Iran).

Cel de-al treilea concert din cadrul Festivalului s-a desfășurat în sala Filarmonicii Naționale, marți 27 iunie. Din nou, Cristian FLOREA, a urcat pe scenă pentru a dirija Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova, care a evoluat cu o gamă de concerte pentru pian și orchestră de MOZART, FAURÉ și BEETHOVEN. Alături de dirijor au evoluat cu succes trei soliști minunați Claudia PERES (Franța/Mexic), Nadejda ERHAN (Republica Moldova) și Nima SARKECHIK.

Revenire la debutul Festivalului

Cel de-al patrulea concert, găzduit de asemenea de Filarmonica Națională, a marcat întoarcerea la debutul Festivalului cu participarea a doi co-fondatori, Valentin DONI, Dirijorul Orchestrei Române și Michel BOURDONCLE, pianist francez de renume, Directorul Festivalului « Les Nuits Pianistiques d’Aix en Provence ».

Acest concert a oferit publicului ocazia să redescopere marile opere ale lui RACHMANINOV și BRAHMS, interpretate în mod fabulos de Robert NEUMANN, un tânăr dar totodată un minunat solist german, Nicolas BOURDONCLE și în cele din urmă Michel BOURDONCLE.

Închiderea Festivalului a avut loc la Tiraspol

Concertul de închidere a Festivalului a fost găzduit de Palatul Republicii de la Tiraspol, într-o sală cu capacitatea de 800 de locuri renovată recent care, a fost plină, cu această ocazie. Dirijat de Grigorii MOSEICO, dirijorul orchestrei simfonice de la Tiraspol, acest concert a închis stagiunea muzicală a orchestrei.

Stanisalv JAR, pianist moldovean, Nicolas BOURDONCLE și Michel BOURDONCLE au interpretat cu emoții concertul nr. 2 de RACHMANINOV, concertul nr.4 de BEETHOVEN și concertul nr.1 de BRAHMS.

Organizat cu susținerea partenerilor strategici ai Alianței Franceze – TV5MONDE, Orange Moldova, Lafarge Moldova, Le Bridge, Sandriliona, și JC Mont-Fort – cea de-a cincisprezecea ediție a marcat returul acestui festival pe scena culturală a Republicii Moldova care s-a bucurat de succes după o lungă absență în ultimii ani.

Absență care, sperăm noi, nu se va mai repeta.

Revista presei și fotografiile din cadrul evenimentelor pot fi consultat pe pagina Facebook a evenimentului.