Filmele franceze : bine apreciate în Republica Moldova !

Proiecțiile din cadrul Festivalului Filmului Francofon au conturat Zilele Francofoniei în Republica Moldova.

Organizată de Alianța Franceză din Moldova, cu susținerea Ambasadei Franței în Moldova și partenerii săi –TV5MONDE, Institutul Francez, Orange Moldova, JC Mont-Fort, Le Bridge și Lafarge – cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Filmului Francofon s-a desfășurat în perioada 19-26 martie la Chișinău, în cadrul Centrului Cultural ODEON, precum și la Tiraspol.

Deschiderea evenimentul a avut loc în prezența Excelenței Sale, Dl. Pascal VAGOGNE, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, cu proiecția filmului « L’Odyssée », totodată a fost adus un omagiu marelui explorator și om de știință Jacques-Yves COUSTEAU.

De fapt, comandantul navei Calypso și boneta sa roșie au marcat pentru totdeauna planeta și oceanele noastre, atrăgând atenția publicului asupra dezastrului ecologic provocat de neglijența umană. Prin viața și opera sa, acesta a avut un rol important în ceea ce ține de conștientizarea acestei probleme care, astăzi se regăsește în lupta contra încălzirii globale.

Un festival mult așteptat de public

Acest eveniment, mult așteptat de francofoni, francofili dar și de iubitorii de film din Republica Moldova, a oferit posibilitatea publicului să descopere producțiile cineaștilor francezi (Jérôme SALLE, Arnaud DESPLECHIN, Jean-Jacques ANNAUD, Bertrand TAVERNIER, Tony GATLIF etc.) dar și a celor belgieni (Luc și Jean- Pierre DARDENNE) sau canadieni (Xavier DOLAN).

Filme lejere, – precum « Les Gazelles » de Mona ACHACHE – dar și drame, sau filme apreciate de critici : « Juste la fin du monde » de Xavier DOLAN (Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes 2016), « Trois souvenirs de ma jeunesse », de Arnaud DESPLECHIN (Premiul César pentru cel mai bun regizor 2016), « Quai d’Orsay » de Bertrand TAVERNIER (Premiul César pentru cel mai bun actor in rol secundar 2014) sau « La loi du marché » de Stéphane BRIZE (Premiul pentru cel mai bun actor de la Cannes 2015, premiul César pentru cel mai bun actor 2016) au oferit diversitate ediției din acest an.

Publicul a avut posibilitatea să admire actori de renume precum : Lambert WILSON și Audrey TAUTOU în « L’Odyssée », Marion COTILLARD și Vincent CASSEL în « Juste la fin du monde », Benoît POELVOORDE în « Une place sur la Terre », Michel BLANC și Annie CORDY în « Les souvenirs » sau Thierry LHERMITE în « Quai d’Orsay », dar și posibilitatea să descopere noi artiști : Adèle HAENEL (La fille inconnue), Ariane LABED și Max Baissette de Malglaive (Une place sur la Terre), Céline SALLETTE (Geronimo), Vincent LACOSTE(Hippocrate).

Nici cei mai tineri nu au fost neglijați, filmul de animație « La Tortue rouge » de Michael DUDOK DE WIT, Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes 2016 și filmul de aventură « Le dernier loup » de Jean-Jacques ANNAUD au fost difuzate în mod special pentru ei.

În total au fost proiectate cincisprezece filme recente, admirate de circa 4 500 de spectatori !